dilluns, 20 d’octubre del 2008

La piràmide de Maslow o la jerarquia de les necessitats



Abraham Maslow (1908-1970) va ser un estudiós de la psicologia jueu famós per establir la piràmide de necessitats de l'ésser humà.
( Justament avui la meva filla s'ha examinat d'aquest tema. " Em mola mama" m'ha dit. A mi també m'ha "molat" i aquí el penjo per si us "mola" a vosaltres)

Maslow creia que les necessitats humanes s'estructuren en una piràmide, és a dir, jeràrquicament. Només quan els nivells inferiors estan satisfets, l'individu passa a preocupar-se dels superiors. Cada persona té motivació per omplir les necessitats del seu nivell anterior però només les superiors proporcionen autèntica felicitat.
Divideix la piràmide en cinc nivells, anomenant els quatre inferiors de deficiència (ja que només se senten com a importants quan falten) i el superior de creixement o de l'ésser.

El primer nivell fa referència a les necessitats fisiològiques, com voler menjar, beure, dormir, alliberar-se dels residus corporals.... El sexe entraria dins aquest primer nivell, exigit per l'instint de supervivència de l'espècie. L'objectiu és assolir l'homeostasi o equilibri del cos.

El segon nivell es pot resumir com a necessitat de seguretat. Inclou no sentir-se amenaçat per cap perill, tenir una feina (per no témer la pobresa), veure sans els éssers estimats (per conjurar la por a la mort)...

El tercer nivell és l'acceptació social, la necessitat de sentir-se part d'un grup, de tenir amor i amistat. Se satisfan mitjtançant les relacions personals, el lleure esportiu i recreatiu, la participació ciutadana...La seva absència porta a la depressió i l'ansietat.

El quart nivell és el de l'autoestima, entesa en un sentit ampli. Està encara en grups de deficiència perquè es manifesta com a problema quan l'individu no obté el respecte i el reconeixement aliè. La recerca de l'honor, la fama, la glòria i l'ascens professional estan encabits dins aquest nivell.

El darrer nivell és el d'autorrealització, quan la persona busca un sentit a la pròpia vida. Inclou el desig de la bellesa, de potenciar les pròpies qualitats o d'aprendre coses noves. La persona que es troba en aquest nivell té més creativitat, s'adapta millor a la situació exterior, té un sistema moral propi que regeix els seus actes, respecta els altres i troba plaer en la resolució de problemes.

7 comentaris:

Anònim ha dit...

Fantàstic el moment musical, directe al primer nivell de la piràmide.

Unknown ha dit...

Como estudio teórico y global la pirámide de Maslow es perfecta.
La práctica nos dice, por el contrario, que, a nivel individual, quiebra la jerarquía formal y que cada uno de nosotros priorizamos nuestras necesidades de manera diferente a como lo hacen los demás con las suyas

Tot Barcelona ha dit...

Hago mías la palabras de Consorte, pero hay un más. Ortega y Gasset, escribió quizá la frase idonea para esta pirámide. " Uno es uno y sus circustancias", O sea, la prioridad de las cosas dependen en todo momento de las circunstancias en donde uno ha nacido, el color de la piel, la esfera familiar, la categoría del apellido, la gama de estudios que le han ofrecido...quiero decir que, como estudio muy general, puede tener un valor, como estudio particular ( metafísico), ya sería otro cantar. Un placer escribir aquí. Ahh, Consorte, me he acabado el libro...Nicolas Eymeric, era inteligente. Gracias

Unknown ha dit...

Y ya quisiéramos, culpables o inocentes, tener hoy, en un supuesto Estado de Derecho, las garantías de buen juicio que representaba la Inquisición

Tot Barcelona ha dit...

Por cierto ?, ¿ Ha escuchado ud lo que le ha pasado al Sr Garzón en un Rte de Madrid ? Como un empresario vasco le ha recriminado su comportamiento, le comentó en voz alta que en vez de levantar fosas, encarcelase etarras. El Sr Juez, le ha envió sus tres escoltas a por el DNI. El empresario no lo quiso mostrar. Ahora hay denuncias interpuestas. Ojito con el Sr Juez. salut

Anònim ha dit...

La verdad si una cosa da pavor, son los "jueces estrella" tan mediaticos ellos...yo no entro en el tema de abrir fosas ahora,porque todo el mundo tiene derecho a saber donde decansan los restos de sus familiares,pero...no tengo claro que ahora se puedan celebrar juicios contra una de las partes (?)...con lo que se esta "priorizando" de acuerdo a las necesidades / deseos de un determinado juez.

Min

Ester ha dit...

Maisesap el que m'agradaria seria que tan punt s'obrís el blog sonés música, però no sé fer-ho!!

Respecte en Maslow faig un copiar-pegar de les crítiques a la seva teoria:
Hay ejemplos de personas que poseen rasgos de auto-realización y no han tenido sus necesidades básicas satisfechas. Muchos de los mejores artistas sufrieron pobreza, deficiente crianza, neurosis y depresión. Sin embargo, algunos estudios científicos muestran el pleno interés del ser humano por auto-realizarse y tender a un nivel más alto de satisfacción.
Una última crítica sería el hecho de considerar la seguridad de propiedad privada más importante que tener una familia o una moralidad, por ejemplo. La mayor parte de los nativos de sudamérica, áfrica o asia no tienen propiedades y pueden suplir el resto de sus necesidades.

Respecte en Garzón, buffffffff