dimecres, 22 de setembre del 2010

Les millors vaques lleteres de Catalunya i les segones de l'estat !




Santa Pau, 22 de setembre de 2010.- La Cooperativa la Fageda ha entrat en el rànquing de les millors explotacions ramaderes a tot l’Estat espanyol, segons la informació que acaba de publicar la revista “Frisona Española”.

Concretament, la granja de vaques frisones (lleteres) de La Fageda, a la Garrotxa, es troba a la primera posició pel que fa a l’Index de Mèrit Genètic Total entre les explotacions de més de 200 caps de bestiar a Catalunya, essent la segona a tot l’Estat.

L’Index de Mèrit Genètic Total mesura la qualitat de les vaques frisones seguint paràmetres científics, entre altres: propietats morfològiques, bona disposició del braguer i de les cames, recompte cel•lular que indica de la puresa de la llet, percentatge de greix i proteïnes a la llet, etc. Les vaques que obtenen un alt índex, com és el cas de La Fageda, donen més llet i de millor qualitat i tenen una vida productiva més llarga.

La millora de la raça és el resultat d’una tasca d’anys mitjançant una selecció genètica de vàries generacions de bestiar, així com de l’alimentació a base de farratges naturals i de la qualitat del maneig. La granja de La Fageda té prop de 500 caps de bestiar. La producció diària mitjana és de 32 litres i de 2 milions de litres al cap de l’any.

La Fageda dóna feina o ocupació a 270 persones, 60% de les quals presenten discapacitat intel•lectual o malaltia mental severa. És cofundadora del Grup Empresarial Clade i de l’associació Sinergrup de centre especials de treball.

6 comentaris:

Tot Barcelona ha dit...

Mi estimada. El método de la trazabilidad empezó en Vic. Una de las empresas pioneras fue el mejor ( a mi entender) matadero de cerdos (Aviño). De ahí se extendió a carnicas Javicsa (jamones de vic s.a.) ahora llamada Baucells.. Los ganaderos de la comarca de Girona, porcino y bovino, comprendieron hace años, que para la mejor calidad de los animales, se debía de llevar un árbol genealógico. O sea, abuelos, padres, hermanos, enfermedades, litros, kilos...en fin, rendimiento, y que todo debía de circular en una especie de círculo cerrado, para evitar las enfermedades venidas de fuera. Calidad, si calidad. Me consta de que vosotros ( La Fayeda), teneís esta calidad, tanto física como espiritual. Por muchos años. En casa, cada noche, cuando abrimos un yogurt, pensamos en ti...son de La Fayeda.. salut

gerardeli ha dit...

Òndia, no sabia aquesta dada, però me n'alegro moltíssim per la part que em toca!!!
Gràcies per posar-nos al dia: els jardiners estem una mica lluny -físicament parlant- de tot el que passa "per allà dalt".

Unknown ha dit...

Enhorabona Ester!

Thera ha dit...

Em va fer molta gràcia saber-ho. és tot un honor!!! Una abraçada!

Ester ha dit...

L'equació és infalible: bones vaques, bona llet, bon iogurt.
I bon profit!
Una abraçada a tots

GAIA ha dit...

Gràcies per aquesta informació, no la sabia.
De fet, no m'estranya de que siguin les millors de Catalunya. Només hi ha que veure-les.
Salut